Маха Самбоди Дарма Санга
Биографија

 1. Семејство и детство
 2. Училиште и религиозна едукација
 3. Болеста на Палден Дорџе
 4. Палден Дорџе исчезнува
 5. Медитацијата започнува
 6. Каснување од змија
 7. Талкањето во Бара областа
 8. Медитирање во јама
 9. Проповедање во џунглата Халхорија
 10. Пост без храна и вода
 11. Повторно појавување во џунглата Ратанпур

1. Семејство и детство

Ram Bomjan In Childhood

Маха Самбодхи Дхарма Сангха (порано Палден Дорже, роден Рам Бахадур Бомјан) е роден на 10 април 1990 година помеѓу 02:25 и 04:00 часот во селото Ратанпур, област Бара, Непал.

Father And Mother Of Ram Bahadur Bomjan Tamang

Родителите на Рам се фармери. Неговата мајка, Маја Деви беше омажена на 12 годишна возраст. Таа имаше 5 синови и 4 ќерки. Рам е нејзиниот трет син. Кога таа беше трудна, откри дека може да јаде месо без да се разболи, а синот кој го крсти Рам исто така не јадеше месо. Тој го напушташе домот на долго време уште во најраните години.

Birth House Of Ram Bahadur Bomjan Tamang

Рам секогаш беше среќен кога ќе видеше лама или свето лице и ги имитираше успешно. Навидум изгледаше како секогаш да е изгубен во своите мисли и зборуваше по малку. Кога некој ќе му зборуваше, тој би одговорил со насмевка и ги третираше сите луѓе од секоја возраст подеднакво.

Според неговото семејство и соседите, Рам Бомџан често се однесуваше различно од неговите пријатели од детството, постојано набљудувајќи ги другите луѓе во обожување и молејќи се во себе си. Тој беше опишан како роден со мирна природа и никогаш не влегол во тепачка или убиство на животно. Од својата пет годишна возраст тој само земал остатоци на храна или останувал гладен доколку немало ништо за јадење.

2. Училиште и религиозна едукација

Ram Bahadur Bomjan Tamang, Boy-Monk

Тој се посвети сериозно на своите студии и ретко си играше со останатите деца, одбирајќи да остане сам. Тој го минуваше своето време читајќи скрипти, медитирајќи и обожувајќи пипал дрво кое очигледно му донесуваше многу радост. Гледајќи го неговото однесување таткото на Рам го однесе да ги учи скриптите на Лама Чуи со Самден Лама во нивното село. После тоа Рам одлучи да го прифати религиозниот живот.

Тој беше прифатен во монаштвото од Сом Бахадур Лама од Суда, одделение 8 од Комитетот за развој на селото Читван.

Guru Som Bahadur Lama

Сома Бахадур Лама го кажа следното од своето одделение: „Тој беше послушен. Никогаш не ми рече „не“ на мојот збор. Тој беше пријателски и дружељубив и на тој начин доби образование. Честопати велеше дека неговото внимание е повеќе привлечено кон медитација отколку кон читање книги “.

Тој добил иницијација на Панчашил.

Рам беше инициран заедно со група од девет други ученици. Рам одбил да ја скрати косата пред иницијацијата, што беше обичај. По оваа иницијација, Рам го добил името, “Палден Дорџе”.

Guru Som Bahadur Lama And Palden Dorje Lama

Обичајот на иницијантите беше да медитираат до еден месец во една пештера. Сома Бахадур Лама беше изненаден од леснотијата со која Палден Дорже се чинеше дека се прилагодува на ситуацијата која бара малку храна. Тогаш тој сфатил дека момчето има природен талент за длабока и пролонгирана медитација.

По завршувањето на своето образование за две години, сите девет иницијанти отидоа во Луммини, родното место на Господ Буда, за разгледување. Палден Дорже изгледаше крајно заземен од ова место и се чинеше дека ја продлабочува својата верска решеност. Останатите осум иницијатори се вратија, но тој одби да се врати. Наместо тоа, тој отиде во Дехрадун за да го продолжи своето верско образование со гуруата Дехрадун. Подоцна се вратил во Непал во прекрасниот езерски град Покара

3. Болеста на Палден Дорџе

Овде Палден Дорже се разболе и не можеше да го премести долниот дел од телото. Потресени, неговите учители го испратија дома за да закрепне. Во ова време, Палден Дорже го молеше неговото семејство да не жртвува животи или да земаат алкохол, инаку ќе се појават дополнителни компликации. Се подобрил, но сѐ уште покажувал потешкотии кога исчезнал од својот дом во ноќта на 16 мај 2005 година.

4. Палден Дорџе исчезнува

Кога неговата мајка станала свесна за ситуацијата, таа го предупредила селото и сите се вклучиле во потрагата по него. Едно локално момче тврдело дека го видел додека тресел дрво од манго. Палден Дорже дојде и зеде манго, и зачекори целосно облечен во реката. "Мислев дека сте исчезнале", - му рекло момчето на Палден Дорџе.

Room Of Palden Dorje

"Дали сум исчезнат?" - одговорил Палден Дорже. - "Подобро да си одиш дома и да внимаваш да не ме допреш." Момчето тргнало дома за да ја раскаже својата приказна, но никој не му веруваше. Роднините на Палден Дорџе отишле во клисура. Палден Дорџе им се насмевна кога го најдоа како што беше по негова навика. Тие му рекоа да се врати дома. "Ќе одам дома во четири часот", рече Палден Дорје. Неговото семејство решило дека мудро е да се внимава на него, па затоа некои од неговите браќа и сестри останале со него.

Во четири часот тој зеде неколку манго плодови и почна да јаде. Тој му рекол на својот помал брат да му донесе вода, ориз, лама облеки, бројаница и слика на Буда. Неговиот помал брат го послуша. Сестрата на Палден Дорџе дојде да му каже да се врати дома веднаш. Гледајќи како изгледаше изнемоштено од неговата претходна болест, плачеше и го молеше да се врати дома. Палден Дорџе ѝ рекол да престане да плаче, и таа отиде дома.

5. Медитацијата започнува

Потоа, Палден Дорже, седејќи во својата медитативна положба, изгледаше како да паѓа во транс. Почна да си поставува прашања и да одговара на глас. Другите селани дојдоа и му рекоа на Палден Дорџе да престане да се однесува глупаво и да се врати дома.

First Place Where He Start His Meditation

Тие стравуваа дека би можело да биде болен или луд. Кога неговиот постар брат го допре телото на Дорџе стана многу жешко и црвено. "Те молам, остави ме на мира, или некој од нас може да умре", рече Палден Дорје. - "Ако некој ме вознемири мене или мојата работа на полноќ, ќе морам да медитирам цели 20 години, но ако се оди добро, ќе медитирам 6 години".

Потоа, Палден Дорже, следен од неговиот брат, и на растојание од селаните тргнаа да најдат добро медитативно место во шумата. Неговите родители инсистираа тој да земе храна и вода со него. Конечно, тој стигна до својата дестинација во 11:00 часот на 18 мај 2005 година. Ова беше денот кога селаните од Ратанпур славеа Буда Џајанти (Весак). Тој седнал под пипал дрво, нудејќи 10 различни овошја под сликата на Буда.

First Meditation Tree At Ratanpuri Site

Околу 30 селани виделе каде Палден Дорџ медитира, и тие оставиле понуда од преку илјада рупии како што било обичај во Буда Џајанти. Во таа ноќ во 12:00 часот, некои шегобијци дојдоа да го вознемират Палден Дорже и да ја украдат понудата. Тие се расправаа околу парите, а подоцна и меѓусебно се обвинија пред селаните. Откако се исповедаа, побараа простување на Палден Дорје.

Така, Палден Дорже го напуштил првото место за медитација и отишол на север на 24-ти мај 2005 година. Во тоа време, тој му дал шест лисја на лисјата до својот втор постар брат и му рекол да ги задржи во масло. Тој рече дека се додека неговото семејство ги чува лисјата, сè ќе биде добро. Неговите роднини плачеа кога тој замина.

Six Pipal Leaves In The Oil

Повторно селаните беа загрижени за тоа каде се наоѓа Палден Дорје, а кон крајот на попладнето, некој го видел во неговата нова локација за медитација. Селаните испратија дел од неговото семејство да одат и да го донесат дома. Но, Палден Дорже одби и се пресели во друго пипало дрво на исток.

Meditating At Pipal Tree At Ratanpuri Site

Палден Дорџе му рече на своето семејство дека мора да продолжи да медитира по секоја цена. Тој изгради граница околу неговата област за медитација, а селаните и неговите роднини изградија ограда за него. Се 'повеќе луѓе се собраа на локацијата, па Палден Дорже нареди да се изгради и да се запечати колиба со пластична плоча на сите страни каде што остана 15 дена. Потоа, Палден Дорџе рече: "Добив малку енергија за да можам сега да медитирам надвор под дрвото".

Имаше ужасна суша во селото. Палден Дорџе им рекол да се молат на бог на змијата и по 5 дена, почна да врне. На 75-тиот ден од медитацијата, тој ги отвори очите и побара од неговиот постар брат да го повика со зборовите: "Ом Наму Гуру Буда Ѓани". Се вратил во својата медитација. Од тој ден тој се сметаше како „Ом Намо Гуру Буда Ѓани“ (Поздравете го Господарот на Мудроста на Буда.) На 18 август 2005 година, Палден Дорже ги повикал своите пријатели кои биле лами. Го прашаа како успева да преживее без вода. Палден Дорже одговорил дека две божества на змии го штителе од двете страни. Тој ден, Палден Дорже, исто така, ја промени облеката и носеше бела наметка наречена Н'гаг.

Tapasvi

6. Каснување од змија

На 6-ти ноември 2005 година, Палден Дорџе беше каснат од змија, а неговото тело беше отруено. Палден Дорже испотил повеќе од два литра пот додека продолжил да медитира и затоа го победил отровот. Следбениците на Палден Дорје веруваат дека тој ден бил просветлен, бидејќи Бодисатва има способност да преживее прикован кон дрво, земја и камен, за да го надмине змијскиот отров, да не биде засегнат од ветрот и да го разбере јазикот на сите суштества.

Nepalese Tapasvi

На 8 ноември 2005 година, Палден Дорже им кажал на луѓето дека нема енергија на Буда, и ги замолил да не го објавуваат како инкарнација на Буда.

"Оставете ме на мир и наскоро ќе има мир во земјата", рече Палден Дорје. Меѓутоа, народот масовно се зголемил, а луѓето извикуваа и поставија пазар, според Радио ХБЦ 94 ФМ, кој ја посетил локацијата на 10 декември 2005 година. Масите беа чувани на растојание од околу 50 метри. Сите сведоци тврдеа дека Палден Дорџе не јадел, не пиел или не се ослободувал од положбата. Тој само седеше и размислуваше под пипаловото дрво. Збунетите гледачи постојано се зголемуваа.

7. Талкањето во Бара областа

Pipal The Tree Where Bomjan Had Been Meditating The Last 10 Months

По околу десет месеци медитација, Палден Дорје исчезна на 11 март 2006 година. Тој не даде никакво објаснување, а некои веруваа дека тој бил киднапиран. Неговите следбеници теоретизираа дека отиде подлабоко во шумата за да побара потивко место за медитација.

Bomjan Left His Clothes 40 Metres South From His Meditation Site

Полицијата се откажа од потрагата по него откако беше отстранета можноста за прекршување на правилата. Осомничени за перење пари, властите ја замрзнаа банкарската сметка на локалниот комитет кој раководи со толпата, која собра повеќе од РС. 600.000 (7950 долари), но не нашле докази.

На 19 март, група следбеници на Палден Дорџе се сретнаа со него околу 2 километри југозападно од неговата локација за медитација. Тие велат дека тие му зборувале триесет минути, за време на кои Палден Дорже рече: "Нема мир тука" и дека ќе се врати за шест години, што ќе биде во 2011 или 2012 година. Тој остави порака за своите родители да не сбидат загрижени.


На 25 декември 2006 година, селаните во округот Бара го забележаа Палден Дорџе во медитација. Тој носеше меч за заштита во џунглата, потсетувајќи им на новинарите дека "Дури и Гаутама Буда мораше да се заштити себеси" и тврдеше дека не јаде ништо освен билки во меѓувреме.

Тој ја повтори својата шестгодишна заклетва и рече дека ќе им дозволи на луѓето да дојдат и да го набљудуваат, сè додека тие остануваат на одредено растојание и не му пречат. Кога еден новинар посочи дека верниците на неговото место за медитација ќе направат донации во негово име, тој побара донациите да не се злоупотребуваат или да се користат за комерцијални цели. Нов бран посетители дојдоа да го видат и да се молат на неговото ново место за медитација. На 8 март 2007 година тој го напуштил округот Бара за повторно да најде потивко место за медитација.

8. Медитирање во јама

Meditating In Pit

На 26 март 2007 година, инспекторот Рамешвор Јадав од полициската станица Нијгад го пронајде Палден Дорже во еден бункер, како ров на седум метри. Еден полициски тим под команда на Јадав отишол на местото откако се раширил гласот за Палден Дорје, медитирајќи под земја. "Неговото лице беше чисто и косата беше добро уредна", рече Јадав.

The Underground Meditation

Според него, бункерот бил цементиран од сите страни и бил опремен со плочен покрив. Индра Лама, локален распореден како чувар на Палден Дорже од почетокот на неговата интензивна медитација, рече дека бункерот бил подготвен по барање на Палден Дорје. "По добивањето на публика пред една недела, тој изрази желба да медитира во земјата; па ние го изградивме. "- рече тој.

9. Проповедање во џунглата Халхорија

Palden Dorje Devotees

На 2 август 2007 година, Палден Дорже се упати кон голема толпа во џунглата Халхорија во областа Бара во јужен Непал. Комитетот на Намо Буда Табобан, кој е посветен на грижата за Палден Дорже, се собра на состанокот.

Queue

Известувањето за првото проповедање на момчето било емитувано од локалната FM радиостаница, а комисијата, исто така, ги повикувала луѓето по телефон. Околу три илјади луѓе се собраа да ја слушаат проповедта на Палден Дорје. Беше направено видео од настанот. Според Упендра Ламихане, блогер кој напишал статија и фотографирал на состанокот, пораката на Палден Дорже била: "Единствениот начин на кој можеме да ја спасиме оваа нација е преку духовноста".

Giving A Message

Ова беше неговиот говор

11. Пост без храна и вода

Просечното човечко суштество кое ќе престане да пие ќе умре од дехидрација за три до четири дена. Според Гинисовата книга на рекорди најдолго време човекот преживеал без вода е 18 дена. Палден Дорже, од друга страна, не изгледа дека ја нарушува медитацијата за јадење или пиење.

Tapasvi Ram Bahadur Bomjon

Палден Дорже беше забележан дека не го напушта дрвото во текот на денот, но никому не му беше дозволено да му пристапува премногу близу. Помеѓу 5:00 часот. и во 5:00 часот, на никој не му беше дозволено да го гледа, а за таа цел беше изградена оградата. Многу луѓе шпекулираа дека јадел и пиел вода во тоа време.

Некои поддржувачи веруваат дека дискусиите на инденија се ирелевантни и дека забележливо е способноста да седне речиси неподвижно на иста позиција од ден на ден, без оглед на екстремните временски услови, вклучувајќи ја студената зима и монсунската сезона. На пример, американскиот писател Џорџ Саундерс го посетил Палден Дорже и го набљудувал преку една ноќ и бил импресиониран од совршено непостојаниот раст на Палден Дорџе, дури и за време на вечерната атмосфера што изгледала неподносливо ладна за многу подобро облечениот новинар.

Ram Bomjan Chorten

Во декември 2005 година, деветчлен владин комитет предводен од Гунџаман Лама внимателно го следеше Палден Дорже 48 часа и го набљудуваше да не зема храна или вода во тоа време. Беше направена и видео-снимка од овој тест. Сепак, не можеа да им пристапат поблиску од 3 метри или да ги читаат неговите витални знаци. Непалската влада планираше внимателна научна студија, но планот никогаш не беше спроведен.

The Boy With Divine Powers

Во 2007 година каналот Дискавери произведе документарен филм со наслов "Момчето со Боженствени Моќи". На нивниот прв, четиридневен обид, филмската екипа требаше да остане надвор од заштитната ограда од бодликава жица, а инфрацрвените способности на нивниот фотоапарат не земаа доказ за тело на основата на дрвото каде што Палден Дорже седеше за време на неврзаните - запис на снимање. Меѓутоа, на вториот обид неколку недели подоцна, филмската екипа успеа да го снима Палден Дорже континуирано 96 часа, дење и ноќе, за кое време не пиеше течности или не јадеше храна. Според научниците во документарецот, од просечно лице ќе се очекува да умре од бубрежна инсуфициенција по четири дена без да пие течности. Момчето не покажува знаци на класично физичко влошување предизвикано од дехидрација. Инспекција од страна на филмската екипа на областа околу дрвото каде што седеше Палден Дорже не откри скриени прехранбени продукти или цевки за вода.

12. Повторно појавување во џунглата Ратанпур

November 10, 2008

Во 10 ноември 2008 година, Палден Дорџе повторно се појави и зборуваше на група приврзаници во далечната џунгла Ратанпур, на 150 километри југоисточно од Катманду, во близина на Ниџгад. Неговата коса беше должина на рамото и неговото тело беше завиткано во бела ткаенина.

Преведено од: Дарко (Darko)

Ви благодариме! Вашиот превод беше испратен.
Error occured sending translation. Probably this translation has already been submitted.